Orkiszowe bułki

Orkiszowe bułki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Domowe bułeczki z mąki orkiszowej z dodatkiem ziaren to najlepsze co możemy zaserwować naszym domownikom na śniadanie ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka orkiszowa 350 g
  • mąka pszenna typ 450 150 g
  • drożdże świeże 30 g
  • jajo 1 szt
  • kefir 1 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • siemię lniane 2-3 łyżki
  • słonecznik łuskany 2-3 łyżki
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • siemię lniane 1-2 łyżki

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski i rozmieszać z cukrem. Następnie dodać kefir w temp. pokojowej i kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszać i ustawić w ciepłym miejscu na ok. 10 min. Do gotowego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć i na ok. 60 min. odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Z gotowego formować bułeczki (u mnie 16 szt) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Potem posmarować roztrzepanym jajem i posypać ziarnami.

  3. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

sajkooo 06 czerwca 2018
Czy na otrębach orkiszowych zamiast tej mąki bułki wyjdą? Bo orkiszową ciężko dostać w mojej mieścinie
Składniki
  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka orkiszowa 350 g
  • mąka pszenna typ 450 150 g
  • drożdże świeże 30 g
  • jajo 1 szt
  • kefir 1 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól morska 1 łyżeczka
  • siemię lniane 2-3 łyżki
  • słonecznik łuskany 2-3 łyżki
  • Na wierzch :
  • jajo 1 szt
  • siemię lniane 1-2 łyżki
Składniki