Omlet wiedeński

Przepis dnia 2020-06-26
Omlet wiedeński
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Cesarski omlet, zwany też wiedeńskim. Delikatny i puszysty, porwany na kawałki i podpieczony na chrupiąco na masełku. idealne śniadanie

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • do podania: cukier puder, dżem

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć mąkę, cukier i mleko.
    Oddzielić żółtka od białek - żółtka przełożyć do mleka i mąki, białka zostawić w misce ( szklanej lub metalowej) i ubić mikserem na pianę.
    Zmiksować mąkę z mlekiem i jajkami i następnie za pomocą łyżki delikatnie wmieszać pianę.

  2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła, przełożyć ciasto i podpiec na rumiano - następnie przewrócić na drugą stronę. Jeżeli się porwie to nie szkodzi.
    Jak omlet się podpiecze z drugiej strony, to za pomocą drewnianej łyżki porwać delikatnie na kawałki, dodać resztę masła i obsmażyć kawałki ze wszystkich stron.
    Podawać posypane cukrem pudrem, z dżemem.

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 20 czerwca
Kaiserschmarrn jest wlasciwie specjalem austriackiej kuchni, ale jest bardzo popularny we wszystkich... Czytaj całość »
Kaiserschmarrn jest wlasciwie specjalem austriackiej kuchni, ale jest bardzo popularny we wszystkich niemieckojezycznych krajach. Lubia go dzieci i dorosli, mnie najlepiej smakuje z powidlami sliwkowymi :)
SprytnaChochla 22 czerwca
Pięknie podany! Chętnie zjadłabym takie śniadanie
ewanoba 26 czerwca
Bardzo smaczne, mi najbardziej smakuje z musem jabłkowym oraz z konfiturą z dyni własnej roboty
Składniki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • do podania: cukier puder, dżem
Składniki