Omlet kokosowy z jabłkami i żurawiną

Omlet  kokosowy z jabłkami i żurawiną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: irma
Bardzo smaczne i pożywne śniadanie dla wszystkich.

Składniki

  • Na dwa omlety: 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • szczypta soli
  • Nadzienie: 2 duże jabłka lub domowy mus jabłkowy
  • cukier waniliowy 16g
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu, żurawina
  • Na wierzch do wyboru: cukier puder
  • bita śmietana
  • jogurt owocowy

Przygotowanie

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać cukier waniliowy, cynamon i parę minut podsmażać. Jeśli mamy swój mus dodajemy tylko cukier waniliowy i cynamon.Dodać żurawinę, wymieszać.

  2. Jajka zmiksować na puszystą pianę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe, jogurt naturalny, sól i wszystko dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut.

  3. Na małej patelni rozgrzać troszkę masła i wlać ciasto. Smażyć na bardzo małym ogniu, aż brzegi omleta się zetną. Łopatką przewrócić energicznie na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut. Omlet powinien być rumiany. Gotowy zdjąć z patelni, posmarować ciepłymi jabłkami i złożyć na pół. Posypać cukrem pudrem, polać jogurtem owocowym lub udekorować bitą śmietaną. Z każdym dodatkiem jest pyszny. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (10)

Ewaaa 03 września 2013
Irmo, jest wspaniały !!!
irma 03 września 2013
Dziękują:)
Ewaaa 03 września 2013
jeju, zaraz sobie polecę zrobić, bo jeszcze śniadanka nie zjadłam :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na dwa omlety: 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • szczypta soli
  • Nadzienie: 2 duże jabłka lub domowy mus jabłkowy
  • cukier waniliowy 16g
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu, żurawina
  • Na wierzch do wyboru: cukier puder
  • bita śmietana
  • jogurt owocowy
Składniki