Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Uwielbiam omlety! To niezwykle proste i uniwersalne śniadanie, które można przygotować zaledwie w kilka chwil. Dodatkową zaletą omletów jest to, że codziennie możemy przygotować inną wersję na śniadanie i rozkoszować się nowym smakiem. A to takie proste, kiedy mamy tak ogromny wybór sezonowych warzyw. Wystarczy kilka jajek, garść młodego bobu, plasterek szynki parmeńskiej o subtelnym i bogatym smaku oraz odrobina pachnącego świeżością kopru. Letnie, pożywne śniadanie gotowe!

Składniki

  • 2 jajka
  • 1-2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki ugotowanego, młodego bobu
  • 1 gałązka świeżego kopru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. W tym momencie zmniejszamy nie co gaz i układamy na wierzchu kawałki szynki parmeńskiej oraz bób.
    Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Pod koniec smażenia układamy na wierzchu świeże gałązki koperku. Omlet smażymy tylko z jednej strony, nie przewracamy go. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch. Tradycyjny ma kształt rulonu z zawiniętymi na kształt migdała końcami. Możemy jednak wybrać prostszy sposób - złożenie na pół. Omlet serwujemy od razu.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 09 lipca
Można się wprosić na śniadanie? ;)
SprytnaChochla 10 lipca
Proste i wykwintne zarazem. Pychota!
Jagodzianka17 15 lipca
Jasne :)
Składniki
  • 2 jajka
  • 1-2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2 łyżki ugotowanego, młodego bobu
  • 1 gałązka świeżego kopru
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sól do smaku
Składniki