Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, delikatny, doskonały na śniadanko :)
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 119
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 119
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Pierwsze co robimy to oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo żółtka (nie wszystkie na raz bo nam piana "siądzie").
Gdy dodamy wszystkie żółtka dodajemy stopniowo mąkę cały czas nadal mieszając mikserem - wsypujemy jedną łyżkę, dobrze rozprowadzamy, potem następną, rozprowadzamy, itd. aż dodamy całą mąkę.
Taką masę wylewamy na gorący olej na małej, ale wysokiej patelni i smażymy na niedużym ogniu aż się masa zetnie i sprawdzamy czy jest brązowy od spodu, jeśli tak, to przekładamy na drugą stronę i smażymy na brązowo. Gotowe :)
Podawać: od razu na talerz i posmarować dżemem, marmoladą lub czym kto lubi - ja np. czasem nakładam na wierzch mieszankę owocową - posiekaną w kostkę 1 nektarynkę, 1 banana, kilka kulek winogrona i polane serkiem homogenizowanym waniliowym - niebo w gębie!