Oliwkowo-mleczne bułeczki z sezamem

Oliwkowo-mleczne bułeczki z sezamem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe - świetnie smakują na ciepło i na zimno, więc sprawdzą się jako pieczywo do kanapek, ale również jako bułki do wszelkiego rodzaju burgerów. Sezam cudownie koreluje z oliwą i mleczną delikatnością bułeczek. Czysta rozkosz...

Składniki

  • Szklanka mleka
  • 1/4 szklanki ooliwy z oliwek
  • 25 g świeżych drożdźy
  • 300 - 350 g. mąki pszennej
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Sezam

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn: rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj cukier i trochę mąki. Poczekaj aż ciasto zacznie pracować (ok. 15 minut). Po tym czasie dodaj resztę składników, uformuj kulę i przykryj ciepłą ściereczką. Zostaw na około godzinę do wyrośnięcia.


    Po tym czasie formuj bułeczki, ułóż je na papierze do pieczenia, posmaruj białkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze na 10 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. Piecz bułeczki 15 minut do zarumienienia.


    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 15 stycznia
Pyszne! Z dodatkiem oliwy, dzisiaj robiłam trochę podobne:)
Maudie 15 stycznia
Super bułeczki:)
Składniki
  • Szklanka mleka
  • 1/4 szklanki ooliwy z oliwek
  • 25 g świeżych drożdźy
  • 300 - 350 g. mąki pszennej
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • Sezam
Składniki