Niezywkła jajecznica

Niezywkła jajecznica
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Zawsze jest czas na dobrą jajecznicę, ale zazwyczaj przygotowywana jest na śniadanie. Pokażę wam przepis na niezwykłą jajecznicę, która ustawi wasz dzień na dobrym torze.

Składniki

  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • kiełbasa wiejska
  • Rozmaryn
  • cząber
  • Oregano
  • Cebula

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od obrania pomidora ze skórki (najlepiej go sparzyć, aby skórka łatwo odeszła od miąższu), następnie pokrójcie go w drobną kostkę. Kolejnym składnikiem, jest mała cebula, którą również pokrójcie w kostkę. Z kawałkiem kiełbasy wiejskiej postępujecie tak samo jak z cebulą. Wszystkie składniki macie prawie gotowe. Bierzecie 3 jajka wbijacie do szklanki, gdzie wygodnie będzie je rozmącić, rozkłócić. Przyprawy, oprócz soli i pieprzu będziecie potrzebować szczyptę suszonego rozmarynu, cząbru i oregano (najlepiej trzy przyprawy połączyć ze sobą rozcierając w moździerzu).

  2. olejnym krokiem będzie podsmażenie na rozgrzanym maśle cebuli, pomidorów, kiełbasy wiejskiej wraz z mieszanką przypraw do czasu aż cebula zmięknie. Po otrzymaniu spodziewanego efektu całą zawartość patelni przerzucacie do miski, robiąc miejsce dla jajek. Kolejna partia masła ląduje na patelni i gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wlewacie rozkłócone vel rozmącone jajka, sól, pieprz do smaku i mieszacie do czasu ścięcia mieszaniny żółtka i białka. W tak zwanym miedzyczasie korzystając z wolnej ręki wrzućcie dwie kromki chleba do tostera (oczywiście nagrzanego i gotowego do pracy możecie wyjąć po pierwszym cyklu pracy tostera, chyba, że ktoś lubi bardziej spieczone). Gdy jajka zetną się, wracają na patelnie składnik, które na chwilę wylądowały w misce. Smażcie wszystko razem około 1-2 min , aby potrawa złapała odpowiednią temperaturę. Nie zapomnijcie o mieszaniu. Gotową jajecznicę przekładacie na talerz wraz z tostem. Spokojnie z podanych składników możecie przygotować porcję dla dwóch osób (chyba że jest ktoś głodomorkiem). Przed samym podaniem siekacie szczypiorek i obsypujecie nim jajecznicę. Zachęcam do przygotowania jajecznicy bliskiej osobie, towarzyszący uśmiech przy każdym kęsie będzie najlepszą dla was nagrodą.

Komentarze do przepisu (5)

kulinarnagosia 17 kwietnia 2021
Bardzo aromatyczna i treściwa :)
Dariusz-D 17 kwietnia 2021
Lubię jajecznicę z wędliną i pomidorami.
Robię podobnie ,ale ja nie lubię tak mocno ściętych jajek. Wiem ... Czytaj całość »
Lubię jajecznicę z wędliną i pomidorami.
Robię podobnie ,ale ja nie lubię tak mocno ściętych jajek. Wiem jednak , że większość nie lubi zbyt rzadkiej jajecznicy. Poza tym , dodaję świeży szczypiorek ,ale może Pan akurat nie miał , lub nie lubi...
Tak czy inaczej śniadanie super :-)
kulinarnyfreestyle 17 kwietnia 2021
Dziękuje za komentarz :D Szczypiorek oczywiście dodałem co widać na zdjęciu :D, zachęcam do obejrzenia... Czytaj całość »
Dziękuje za komentarz :D Szczypiorek oczywiście dodałem co widać na zdjęciu :D, zachęcam do obejrzenia przepisu. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • kiełbasa wiejska
  • Rozmaryn
  • cząber
  • Oregano
  • Cebula
Składniki