Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 09-12-2019
Robi wrażenie na gościach :) Dość prosta zapiekanka z naleśników.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 65
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 211
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 146
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 65
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 211
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 146
Składniki
Mięso mielimy, przesmażamy na patelni z przyprawami i odrobiną rosołu. Jajko lekko roztrzepujemy z solą, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzanej suchej patelni smażymy średniej grubości naleśniki. Potem na naleśniki nakładamy farsz mięsny i zwijamy.
Tortownicę 15-16 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą lub mąką. 6 naleśników dość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od środka lub boków tortownicy.
Natkę pietruszki drobno tniemy, czosnek lekko siekamy i blendujemy razem z pestkami słonecznika i 10 ml oliwy. Blendując powoli dolewamy resztę oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko lekko roztrzepujemy, mieszamy z łyżką śmietany, dodajemy do zblendowanej pietruszki, dokładnie mieszamy. Po łyżce dodajemy resztę śmietany. Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C. Do lekkiego przyrumienienia wierzchu.
Zapiekanka dobra jest na ciepło i na zimno.