Naleśniki z serem

Naleśniki z serem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Klasyczne i bardzo smaczne naleśniki z serem to wspaniała przekąska, która zaspokoi głód i doda energii.

Składniki

  • Mąka 2 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka (może być gazowana)
  • Jajko 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
  • Farsz:
  • Ser biały twarogowy 250 g
  • Wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Śmietana 2 - 3 łyżki
  • Cukier kokosowy 2 - 3 łyżki
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Przygotowanie

  1. Jajka dokładnie zmiksować z mlekiem, następnie dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i 3/4 szklanki wody. Miksować do czasu, aż ciasto będzie miało jednolitą niezbyt gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać pozostałą wodę. Ciasto odstawić na około 5 minut.

    Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu. Aby naleśniki były jednakowej wielkości, porcje ciasta wylewać na patelnię za pomocą małej chochli.

  2. Wiórki moczyć w mleku przez około 30 minut, następnie odsączyć z płynu i dodać do sera.

    Wszystkie składniki farszu miksować do czasu, aż rozpuści się cukier. Ilość cukru dopasować do swoich upodobań.

  3. Usmażone naleśniki smarować serem i zwijać w rulony, z wierzchu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 28 listopada 2017
KLASYKA, pycha :)
Proste, szybkie, smaczne i w mig znikają z talerza :D
Składniki
  • Mąka 2 szklanki
  • Mleko 1 szklanka
  • Woda 1 szklanka (może być gazowana)
  • Jajko 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
  • Farsz:
  • Ser biały twarogowy 250 g
  • Wiórki kokosowe 1/2 szklanki
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Śmietana 2 - 3 łyżki
  • Cukier kokosowy 2 - 3 łyżki
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki
  • Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Składniki