naleśniki z jagodami i żurawiną

naleśniki z jagodami i żurawiną
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
dla dzieci i na przekąskę

Składniki

  • mąki, 20dag
  • jajka, 2
  • mleka, 1/2szkl.
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy, 1
  • rodzynki, 2-3 łyżki
  • żurawinę suszoną, 1-2 łyżki
  • łyżka oleju
  • jagody, śmietanę
  • łyzki cukru, 2

Przygotowanie

  1. do mąki dodajemy składniki: 1/2szkl.mleka 3/4szkl.wody mineralnej szczypta soli cukier waniliowy, 2 jajka wszystko dokładnie wyrabiamy,aby nie było grudek * gdy mamy ciasto naleśnikowe dodajemy: rodzynki-2-3 łyżki żurawinę suszoną1-2 łyżki 1 łyżka oleju * mieszamy i odstawiamy na 15 min aby ciasto odpoczęło * upieczone naleśniki smarujemy,lub posypujemy jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem * zwijamy lub składamy,polewamy śmietaną i jagodami

Komentarze do przepisu (5)

wioleta333 30 czerwca 2009
pysznie wyglądają i pewnie są bardzo smaczne...
klaudyna1957 30 czerwca 2009
pycha.
klaudyna1957 30 czerwca 2009
pyszne są,ale teraz na czasie są truskawki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąki, 20dag
  • jajka, 2
  • mleka, 1/2szkl.
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy, 1
  • rodzynki, 2-3 łyżki
  • żurawinę suszoną, 1-2 łyżki
  • łyżka oleju
  • jagody, śmietanę
  • łyzki cukru, 2
Składniki