Naleśniki z jabłkowym nadzieniem

Naleśniki z jabłkowym nadzieniem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepis na delikatne naleśniki, które doskonale sprawdzą się na obiad lub deser. Nadzienie stanowi idealne połącznie jabłek i cynamonu! Musicie koniecznie spróbować. Smacznego!

Składniki

  • Nadzienie: 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Naleśniki: 500 mililitrów mleka
  • 1 jajko
  • 250 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Polewa: 50 gramów białej czekolady

Przygotowanie

  1. Nadzienie:

    • Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki
    • Pokrojone jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz cynamon, mieszamy i całość gotujemy pod przykryciem przez 15 minut

    Naleśniki:

    • Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy przez około minutę
    • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju

    Składanie:

    • Na każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i rozsmarowujemy
    • Naleśniki składamy lub zwijamy w rulonik
    • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali
    • Za pomocą łyżeczki polewamy naleśnik roztopioną białą czekoladą

Składniki
  • Nadzienie: 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Naleśniki: 500 mililitrów mleka
  • 1 jajko
  • 250 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Polewa: 50 gramów białej czekolady
Składniki