Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto naleśnikowe które zawsze się udaje. Mit pierwszego naleśnika upada !
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję na nieduże kawałki. Wrzucam do garnka i podlewam odrobiną wody. Duszę dopóki nie zaczną się rozpadać, wtedy dodaję niedużą garstkę rodzynek i szczyptę kurkumy.
W tym czasie robię naleśniki: Mąkę, jajko, szklankę mleka, olej i szczyptę sody miksuję. Drugą szklankę mleka dodaję powoli pilnując aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Powinno być rzadkie, łatwo rozprowadzające się po patelni. Dodanie oleju do ciasta powoduje, że nie trzeba podlewać patelni olejem. Olej dajemy tylko przy pierwszym naleśniku, jeżeli patelnia jest wystarczająco gorąca, pierwszy naleśnik będzie równie udany jak pozostałe.
Gotowe placki smaruję masą jabłeczną, zwijam w klasyczne rulony i polewam jogurtem. Ponieważ nigdzie nie używam cukru, posypuję je delikatnie z wierzchu cukrem i szczyptą cynamonu.
Jeżeli mam mało jabłek/dużo naleśników nadzienie jabłkowe mieszam z twarogiem lub serem mozzarella pokrojonym w drobną kosteczkę.