Naleśniki pszenno-jaglane

Naleśniki pszenno-jaglane
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Niezwykle giętkie naleśniki z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Przyjemnie się je smaży, a jeszcze przyjemniej zjada z ulubionym nadzieniem. ;) Ja postawiłam na twarożek z syropem klonowym i maliny. Odnajdą się spokojnie również na słono.

Składniki

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

  1. Zmiksować wszystkie składniki. Odstawić na 10 minut. Patelnię mocno rozgrzać. Smażyć na średniej mocy palnika beztłuszczowo lub z odrobiną masła klarowanego, każdy naleśnik potrzebuje ok. 3 minut z jednej strony i minuty z drugiej strony. Usmażone naleśniki układać na talerzu, można przykrywać drugim talerzem, aby były jeszcze bardziej giętkie. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Składniki
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
Składniki