Naleśniki dyniowe

Naleśniki dyniowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Naleśniki dzięki niej mają piękny lekko pomarańczowy kolor. Są bardzo delikatne w smaku i mięciutkie. Trochę trzeba uważać przy przewracaniu aby ich nie rozwalić, dlatego lepiej je robić na małej patelni. Można takie naleśniki podawać z dowolnymi dodatkami lub bez niczego.

Składniki

  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka gęstego pure z pieczonej dyni
  • 1,5szkl. mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy. Wbiłam jajko. Dodałam zimne pure z pieczonej dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Ciasto odstawiłam na ok. 15 minut a następnie wzięłam się za smażenie naleśników. Na małej patelni rozgrzewałam po odrobinie oleju i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam naleśniki z obu stron na ładny rumiany kolor. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Naleśniki można podawać z cukrem pudrem, dżemem, serem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki
  • 1szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżka gęstego pure z pieczonej dyni
  • 1,5szkl. mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki