Naleśniczki "czarne i białe"

Naleśniczki czarne i białe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: EwwRaa
Wcina je nawet mój mąż,który na ogół jest zdecydowanym przeciwnikiem obiadków "na słodko"... ;). Naleśniczki,oprócz tego,że pyszne,mają niewątpliwą zaletę - mogą być daniem głównym,lub deserem.

Składniki

  • mąka, 60 dkg
  • mleko, 120 ml
  • Jaja, 4
  • olej, 6 łyżek + do smażenia
  • cukier waniliowy, 32 g
  • kakao, 3 łyżki
  • cukier, 12 łyżek
  • twaróg półtłusty, 50 dkg
  • dżem lub marmolada, 350 g
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • skórka cytrynowa, otarta z 1/2 cytryny
  • sól, szczypta
  • cynamon, 1/4 łyżeczki
  • masło, ok. 1/2 kostki

Przygotowanie

  1. 2 jaja ubić na puszystą masę z 6 łyżkami cukru dodając 2/3 cukru waniliowego,sól i 4 łyżki oleju. Ubijając dodawać na przemian mleko i mąkę. Masę podzielić na dwie równe części,do jednej z nich dodać kakao i jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasta odstawić na około pół godziny.

  2. Twaróg dokładnie rozgnieść w misce,dodać 2 jaja,pozostałą część cukru waniliowego i cukru,cynamon,sok z cytryny i skórkę cytrynową. Dokładnie zmiksować.

  3. Naleśniki usmażyć kolejno - jasne i ciemne,smarując patelnię pędzelkiem moczonym w oleju. Ja smażę je na malutkiej patelni - ciekawiej się prezentują; więcej z tym pracy,ale moje dzieciaki uwielbiają właśnie takie malutkie :)))

  4. Jasne naleśniki przekładać ulubionym dżemem,ciemne twarogiem. Składać w koperty.

  5. Ułożyć naleśniki na dwóch blachach wysmarowanych masłem,na wierzch położyć wiórki masła,zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 10 - 12 min.

  6. Naleśniki podawać na gorąco,posypane cukrem pudrem. Smacznego :)))

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 30 października 2009
Świetnie wyglądają! :)
EwwRaa 30 października 2009
Dziękuję! Dzieciaki twierdzą też,że są pyszne ;)))
patrusia84 02 listopada 2009
Bomba!!! Muszę to sprawdzić!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 60 dkg
  • mleko, 120 ml
  • Jaja, 4
  • olej, 6 łyżek + do smażenia
  • cukier waniliowy, 32 g
  • kakao, 3 łyżki
  • cukier, 12 łyżek
  • twaróg półtłusty, 50 dkg
  • dżem lub marmolada, 350 g
  • sok z cytryny, 2 łyżki
  • skórka cytrynowa, otarta z 1/2 cytryny
  • sól, szczypta
  • cynamon, 1/4 łyżeczki
  • masło, ok. 1/2 kostki
Składniki