Nadziewane bułki z kurczakiem

Przepis dnia 2020-06-18
Nadziewane bułki z kurczakiem
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nikola2005
Kolejny przepis na bułki drożdżowe. Robiłam już różnorakie za każdym razem inne i każde pyszne Te wytrawne bułeczki z pewnością zasmakują każdemu

Składniki

  • 4szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110gr. roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25gr. Świeżych drożdży
  • - Do posmarowania bułek... 1 jajko rotrzepane z mlekiem
  • Farsz do bułek :
  • Pół papryki czerwonej
  • Kilka pieczarek
  • 1 filet z kurczaka + pikantna przyprawa do kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli pokrojonej w kostkę
  • Pół puszki kukurydzy
  • Pokrojona natka pietruszki
  • Stary ser żółty
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać
    *zrobić rozczyn - 3 łyżki mąki, cukier, mleko, drożdże - odstawić na 15-20min.

    Dodać zaczyn do mąki i resztę składników - wymieszać wydelcem ciasto pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

    Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte do podwojenia objętości na około 1,5 godziny

    W tym czasie robimy farsz do bułek:
    Mięso pokroić w drobną kostkę przyprawić przyprawą do kurczaka
    Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do kurczaka.
    Resztę składników pokroić w kostkę - smażyć wszystko razem doprawić do smaku

    *Uwaga - należy ograniczyć sól gdyż dodajemy starty ser po przestygnięciu farszu


    Po upływie 1.5 godziny ciasto ponownie wyrobić.
    Podzielić na 12 – 16 części i formować okrągłe bułeczki do każdej nakładać dużą łyżeczkę farszu. Skleić u ułożyć klejoną stroną pod spód

    Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

    Przykryć ręczniczkiem, pozostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut

    Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºC.

  2. Piekąc w termoobiegu należy piec w temperaturze 170' 20min.

    Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły

Składniki
  • 4szkl. mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110gr. roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 jajka lekko roztrzepane
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25gr. Świeżych drożdży
  • - Do posmarowania bułek... 1 jajko rotrzepane z mlekiem
  • Farsz do bułek :
  • Pół papryki czerwonej
  • Kilka pieczarek
  • 1 filet z kurczaka + pikantna przyprawa do kurczaka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół cebuli pokrojonej w kostkę
  • Pół puszki kukurydzy
  • Pokrojona natka pietruszki
  • Stary ser żółty
  • Sól, pieprz do smaku
Składniki