Mufinkowa jajecznica

Mufinkowa jajecznica
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mechanik79
Jajecznicę robiłem już chyba z 1000 razy, tym razem postanowiłem troszeczkę urozmaicić i jajecznicę zapiec w formie do muffinek. Jak wyszło - oceńcie sami, a jak smakuje ... wybornie.

Składniki

  • ### Składniki na ok 10 szt.
  • 5 jajek
  • 1/4 cebuli
  • kawałek kiełbasy lub szynki
  • 2 pomidorki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • 30-40 dkg sera żółtego - starty na grube wiórki

Przygotowanie

  1. Cebulę, kiełbaskę, pomidorki kroimy w kosteczkę ( cebulę drobniej ), jajka musimy rozbełtać. Formę do muffinek smaruję masłem i tylko delikatnie obsypuję bułką tartą.
    Jak już wszystko już przygotowane, włączam piekarnik na 150°C i biorę się za tworzenie jajecznicy.
    Do każdej części formy dodaję tylko po odrobinie każdego ze składników tak aby całość nie przekroczyła 2/3 każdej foremki. Zaczynam od cebuli, następnie kiełbaska, kukurydza, groszek, pomidor. całość zalewam ok 4 łyżkami rozbełtanego jajka a na górę kładę wiórki sera żółtego.
    Zapiekamy ok 10 minut w 150°C.
    Po upieczeniu posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


    Galeria zdjęć z etapami do zobaczenia na blogu.

Komentarze do przepisu (5)

BEATA1978 18 listopada 2014
Fajny sposób :)
mufinka 19 listopada 2014
Super! Oto przykład, jak z banalnej potrawy można uczynić kulinarne dzieło!
Konto usunięte 26 listopada 2014
Wygląda bardzo apetycznie :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ### Składniki na ok 10 szt.
  • 5 jajek
  • 1/4 cebuli
  • kawałek kiełbasy lub szynki
  • 2 pomidorki
  • szczypiorek
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 2 łyżki groszku zielonego
  • 30-40 dkg sera żółtego - starty na grube wiórki
Składniki