Muffiny drożdżowe z płatków owsianych i otrębów

Muffiny drożdżowe z płatków owsianych i otrębów
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ABITETOEAT
Muszę przyznać, że z płatkami owsianymi i otrębami nie za wiele miałam w życiu wspólnego. I pewnie gdyby nie paczka od marki Kupiec to nie sięgnęłabym po nie jakoś specjalnie, a wtedy nie wymyśliłabym tego smakowitego śniadania.

Przygotowanie

  1. Płatki miele w malakserze na mąkę. W rondelku podgrzewam mleko, rozpuszczam w nim drożdże i miód. Kiedy składniki się połączą dolewam do zmielonych płatków owsianych, solę i miksuje malakserem aż składniki się połączą. Taką masę przekładam do foremek ( wypełniam tylko połowę foremki bo ciasto wyrośnie) na muffiny, które wcześniej wysmarowałam oliwą z oliwek. Odstawiam na 25 minut aby wyrosły. Po tym czasie wkładam je do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piekę przez około 20 minut. Podaję na śniadanie z szynką, pomidorem, serem, może być z powidłami jeżeli zdecydujecie się dodać do nich na etapie pieczenia rodzynki.

  2. Płatki miele w malakserze na mąkę. W rondelku podgrzewam mleko, rozpuszczam w nim drożdże i miód. Kiedy składniki się połączą dolewam do zmielonych płatków owsianych, solę i miksuje malakserem aż składniki się połączą. Taką masę przekładam do foremek ( wypełniam tylko połowę foremki bo ciasto wyrośnie) na muffiny, które wcześniej wysmarowałam oliwą z oliwek. Odstawiam na 25 minut aby wyrosły. Po tym czasie wkładam je do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piekę przez około 20 minut. Podaję na śniadanie z szynką, pomidorem, serem, może być z powidłami jeżeli zdecydujecie się dodać do nich na etapie pieczenia rodzynki.

Składniki