Müesli z miodem i migdałami

Müesli z miodem i migdałami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Lekkie, energetyczne śniadanie migdałami i podpieczonymi płatkami pachnące.

Składniki

  • 500g płatków owsianych
  • 100g płatków migdałów
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Standardową blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Do dużej michy wsypujemy płatki owsiane i migdałowe, ziarna słonecznika, sezamu oraz siemię lniane. Następnie dolewamy miód oraz olej i starannie łączymy wszystko tak, aby składniki sypkie były otoczone miodem.

  3. Gotową mieszankę przekładamy na blachę i rozkładamy na niej równomiernie, aby równo się piekła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Co 10 minut otwieramy piekarnik i mieszamy müesli, aby się nie przypaliło. Po upieczeniu, zostawiamy na blasze do całkowitego wystygnięcia.
    Przekładamy do słoja i zajadamy z jogurtem, mlekiem lub gęstymi sokami i owocami.

Składniki
  • 500g płatków owsianych
  • 100g płatków migdałów
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki naturalnego płynnego miodu (u mnie lipowy)
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego
Składniki