Mozaika

Mozaika
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
wędlinka inna niż wszystkie ;)

Składniki

  • 60 dkg surowej szynki
  • 60 dkg łopatki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • 15 oliwek
  • 20 dkg żółtego sera
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku
  • sól, sól peklowa, pieprz
  • 1/2 litra piwa
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 cebula

Przygotowanie

  1. Mięso umyć i osuszyć. Szynkę pokroić w kostkę. Łopatkę pokroić w paski takiej wielkości żeby się zmieściły do maszynki do mięsa.
    Do wody dodać przyprawy, zagotować i wystudzić.
    Mięso przełożyć do miski zalać piwem i wodą z przyprawami, odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Codziennie mieszać mięso.

  2. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
    Pieczarki obrać i pokroić.
    Ser pokroić w kostkę.
    Oliwki odsączyć i pokroić.
    Cebulę obrać i zeszklić, wystudzić.
    Szynkę zostawić pokrojoną w kostkę, a łopatkę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać powyższe pokrojone składniki, żelatynę i ok. 300 ml. wody, wymieszać.
    Gotową masę przełożyć do szynkowaru i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin. Ponieważ nie wszystkie mięso zmieściło mi się w szynkowarze resztę przełożyłam do półlitrowego słoika, zakręciłam i odstawiłam do lodówki.
    Na dno garnka położyć ściereczkę i wstawić szynkowar i słoik. Nalać wody i gotować od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80 stopni 2 godziny. Następnie wyjąć szynkowar i słoik z wody wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia gotową wędlinę wyjąć z szynkowaru, a tą w słoiku zostawić na później.

  3. Smacznego

Komentarze do przepisu (8)

taura 05 stycznia 2014
Wspaniałe! Lubię taki wędlinki :)
Konto usunięte 05 stycznia 2014
Jeden plasterek a ile w nim pyszności, super wędlinka :)
gogusia 06 stycznia 2014
pychotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 60 dkg surowej szynki
  • 60 dkg łopatki
  • 1 czerwona papryka
  • 5 pieczarek
  • 15 oliwek
  • 20 dkg żółtego sera
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 2 ząbki czosnku
  • sól, sól peklowa, pieprz
  • 1/2 litra piwa
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 cebula
Składniki