Moje rosyjskie Belyashi

Moje rosyjskie Belyashi
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Belyashi są smażone na tłuszczu. Uważa się, że belyashi, jak go nazywano w poradzieckiej Rosji, wywodzi się z tureckiej peremechy. Ciasto z nadzieniem mięsnym z otworem na górze. Moja wersja jest znacznie wyższa i trzeba je nieco dłużej smażyć.

Składniki

  • Ciasto :mleko lub kefir 200 ml
  • 1 jajko
  • mąka 440-460 g
  • olej 6 łyżek
  • suszone drożdże 7 g
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka lekko czubata
  • Nadzienie : zmielone mięso wieprzowe 450 g
  • 2 średnie cebule
  • 2- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Wychodzi 10-11 dużych sztuk.
    Aby zrobić nadzienie, połącz mieloną wieprzowinę z posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną natką. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
    Ciasto.
    Rozpuść drożdże i cukier w lekko podgrzanym mleku, odstaw na 5-10 minut.
    Jajko roztrzep, wlej do przesianej mąki z solą, dolej olej i ugniataj.
    Ciasto powinno być dość miękkie.
    Przełóż je do miski, przykryj i odstaw do podrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość ).


    Wyrośnięte ciasto podziel na 10-11 równych kulek ( u mnie po 75 g ).
    Każdą kulkę podsypując mąką rozklep na placek.
    Na środku każdego placka z ciasta umieść kulkę mięsa.

    Następnie zbierz boki ciasta w harmonijkę, ściskając je razem. Pozostaw mały otwór pośrodku.


  2. Lekko dociśnij, aby wypuścić powietrze między nadzieniem a ciastem.

  3. Podgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu z wystarczającą ilością oleju, aby pokryć połowę belyashi.
    Umieść 3-4 belyashi na raz w gorącym oleju, otworem do dołu. Ważne jest, aby nie przepełniać patelni, pozostawiając trochę miejsca między belyashi, gdy rosną podczas smażenia.
    Zmniejsz ogień i smaż na rumiany kolor ok. 8-10 minut.
    Odwróć belyashi na drugą stronę i smaż przez kolejne 7-10 minut.
    Połóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  4. Gotowe.
    Wypróbuj te łatwe belyashi z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (5)

Blog_Mydlo_i_Powidlo 19 kwietnia
Fajnie wyglądają i z pewnością świetnie smakują:)
KulinarnaChwila 20 kwietnia
Pyszotka:)
Docherro 21 kwietnia
Świetne,przepyszne,do zrobienia w najbliższym czasie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto :mleko lub kefir 200 ml
  • 1 jajko
  • mąka 440-460 g
  • olej 6 łyżek
  • suszone drożdże 7 g
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka lekko czubata
  • Nadzienie : zmielone mięso wieprzowe 450 g
  • 2 średnie cebule
  • 2- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki