Mleczna z zacierką i dynią.

Mleczna z zacierką i dynią.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Hm jakby wam tu opisać? W szpitalach tego nie dają ale my uwielbiamy, jest to smak dzieciństwa mojego męża. Smaczna i pożywna.

Składniki

  • 1 litr mleka,
  • 400 g mrożonej w kostkę lub świeżej dyni,
  • 2 jajka,
  • 5 czubatych łyżek mąki,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać mleko, zagotować.

  2. Przygotować dynię.

  3. Gdy mleko się zagotuje dodać dynię ( miałam mrożoną, od mroziłam ), jeśli surowa gotować na mleku do jej miękkości.

  4. Do miseczki dodać jajka i mąkę.

  5. Połączyć za pomocą widelca, wyjdzie ciasto.

  6. Na czubek noża brać małą kluskę.

  7. Takie małe kluseczki wrzucać do gotującego się mleka z dynią, po gotować do miękkości zacierek.

  8. Zupka jest przepyszna gęsta pożywna i w sam raz na zimne dni polecam. Podałam z cukrem i szczyptą cynamonu, ale można ją jeść również na słono.

Komentarze do przepisu (5)

Maudie 02 listopada 2019
Pysznie wygląda:)
SprytnaChochla 04 listopada 2019
Ciekawe danie! Nie jadłam nigdy czegoś podobnego, ale chętnie spróbuję
agnes72 05 listopada 2019
polecam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 litr mleka,
  • 400 g mrożonej w kostkę lub świeżej dyni,
  • 2 jajka,
  • 5 czubatych łyżek mąki,
  • szczypta cynamonu.
Składniki