Mini drożdżówki z serem

Mini drożdżówki z serem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Paninadeser
Puszyste i pyszne bułeczki dla dzieciaków i dorosłych.

Składniki

  • 30 dag wcześniej ugotowanych ziemniaków
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 60 ml oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg sera w kostce
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia.

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki (przeciśnięte przez praskę lub zmielone) i mieszamy.

    Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia.

    Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.

    Nadzienie:

    Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i próbujemy. Jeśli trzeba dosładzamy wg. potrzeb.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy prostokąt. Smarujemy 1/4 sera. Ciasto składamy do dłuższego boku.

    Teraz kroimy w paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę.

    Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.
    Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo.

    Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut)

  2. Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut.
    Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

    Smacznego :)

    Z przepisu wychodzi ok. 40 sztuk :)

Komentarze do przepisu (12)

slodkisentyment 24 marca
Super, pycha :)
KORAL 24 marca
Bułeczki jak marzenie :)
Maudie 24 marca
Jak malowane:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dag wcześniej ugotowanych ziemniaków
  • 60 dag mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 60 ml oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżka cukru waniliowego
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg sera w kostce
  • ok. 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki