Mielonka z kurczaka

Mielonka z kurczaka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pyszna, delikatna mieloneczka

Składniki

  • 1 kurczak taki ok. 2 kg
  • sól, pieprz, ząbek czosnku, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml wody

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć, wysuszyć i rozebrać. Trzeba dokładnie powyciągać wszystkie kości, żeby nie zepsuć maszynki do mielenia mięsa.
    Mięso z kurczaka i ząbek czosnku zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso dokładnie wyrobić dodać żelatynę i ok 300 ml wody. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy, który należy napełnić masą mięsną, zakręcić, zamknąć i wstawić do lodówki na 24 h.
    Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach 90 minut. Szynkowar odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki najlepiej na noc.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 15 grudnia 2013
żelatyna musi być?
no pychaaa!!!
szczotka_od_kija 15 grudnia 2013
świetny przepis!! właśnie zamierzam całkowicie przerzucić się na własne wędlinki, więc wypróbuję i dam... Czytaj całość »
świetny przepis!! właśnie zamierzam całkowicie przerzucić się na własne wędlinki, więc wypróbuję i dam znać:)
MEGI110278 17 grudnia 2013
Również często robię mięsko w piekarniku lub przygotowuję większy obiad/pieczeń,żeby potem było coś... Czytaj całość »
Również często robię mięsko w piekarniku lub przygotowuję większy obiad/pieczeń,żeby potem było coś swojego do chlebka...
Rewelacja ta mielonka ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kurczak taki ok. 2 kg
  • sól, pieprz, ząbek czosnku, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki żelatyny
  • 300 ml wody
Składniki