Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1289
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1289
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 345
Składniki
Sól peklową rozpuścić w wodzi. Mięso pokroić na kawałki i moczyć w solance 24h. Następnie mięso zmielić w maszynce (do wołowego użyć sitka z dużymi otworami, a do pozostałego mięsa z mniejszymi otworami). Żelatynę namoczyć w 800 ml wody. Do zmielonego mięsa dodać przyprawy. Żelatynę podgrzać i rozpuścić następnie dodać do mięsa. Dokładnie wszystko wyrobić tak żeby cała wodą się wchłonęła można to zrobić ręcznie lub też przy pomocy miksera z hakami. W garnku, w którym będziemy gotować szynkowar podgrzać wodę do temperatury 75-80 stopni. Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy (był w zestawie), napełnić go mięsem, dogniatając żeby weszło jak najwięcej, na końcu zakręcić woreczek umieścić przykrywkę ze sprężyną dociskową i zakręcić. W garnku w którym mamy przygotowana wodę na dnie położyć jakąś małą ściereczkę i dopiero szynkowar umieścić w gorącej wodzie. Gotować w temp. 75-80 stopni przez 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wystudzić i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Po schłodzeniu otworzyć szynkowar, wyciągnąć woreczek z mielonką i możemy jeść pyszną swojską mielonkę bez dziwnych, podejrzanych składników. Smacznego