Mielonka własnej roboty

Mielonka własnej roboty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
przypadkowo natrafiłam na szynkowar, który oczywiście kupiłam i to jest moja pierwsza "produkcja". Nawet nie wiedziałam, że taka mała rzecz może tak cieszyć. Moja koleżanka powiedziała, że ona szynkowar to ma już z 20 lat i jest zadowolona. Szynka i karczek już się peklują więc jak będą gotowe to też tu zamieszczę :)

Składniki

  • 30 dkg surowej szynki lub łopatki
  • 30 dkg karczku
  • 20 dkg pieczeni wołowej
  • 20 dkg surowego wędzonego boczku
  • 18 g soli peklowej na każdy kg mięsa (wg mnie to o połowę za dużo następnym razem dam mniej)
  • pieprz,
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok 800 ml wody
  • przyprawy wg uznania ja dałam po szczypcie: czosnek granulowany, gałka muszkatołoweja, majeranek, gorczyca mielona, jałowiec mie

Przygotowanie

  1. Sól peklową rozpuścić w wodzi. Mięso pokroić na kawałki i moczyć w solance 24h. Następnie mięso zmielić w maszynce (do wołowego użyć sitka z dużymi otworami, a do pozostałego mięsa z mniejszymi otworami). Żelatynę namoczyć w 800 ml wody.
    Do zmielonego mięsa dodać przyprawy. Żelatynę podgrzać i rozpuścić następnie dodać do mięsa. Dokładnie wszystko wyrobić tak żeby cała wodą się wchłonęła można to zrobić ręcznie lub też przy pomocy miksera z hakami.
    W garnku, w którym będziemy gotować szynkowar podgrzać wodę do temperatury 75-80 stopni.
    Do szynkowaru włożyć woreczek foliowy (był w zestawie), napełnić go mięsem, dogniatając żeby weszło jak najwięcej, na końcu zakręcić woreczek umieścić przykrywkę ze sprężyną dociskową i zakręcić.
    W garnku w którym mamy przygotowana wodę na dnie położyć jakąś małą ściereczkę i dopiero szynkowar umieścić w gorącej wodzie. Gotować w temp. 75-80 stopni przez 1,5 godziny. Po tym czasie szynkowar wystudzić i włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Po schłodzeniu otworzyć szynkowar, wyciągnąć woreczek z mielonką i możemy jeść pyszną swojską mielonkę bez dziwnych, podejrzanych składników. Smacznego

Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 09 listopada 2013
Super sprawa i super zdrowa wędlinka. Ja też swego czasu zastanawiałam się nad kupnem takiego urządzenia,ale... Czytaj całość »
Super sprawa i super zdrowa wędlinka. Ja też swego czasu zastanawiałam się nad kupnem takiego urządzenia,ale odpuściłam sądząc, że to będzie jeszcze jeden mało używany przedmiot, ale widząc Twoje poczynania w tym temacie w końcu się zdecyduję.
Jednym słowem, namówiłaś mnie :))) uściski :))
anetas197601 09 listopada 2013
a jeszcze do kompletu brakuje mi termometru ale w przyszłym tygodniu ma być dostawa więc dokupię, na razie... Czytaj całość »
a jeszcze do kompletu brakuje mi termometru ale w przyszłym tygodniu ma być dostawa więc dokupię, na razie mężowi podebrałam jakiś termometr z piwnicy :)
przyjaciel 09 listopada 2013
Pycha !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dkg surowej szynki lub łopatki
  • 30 dkg karczku
  • 20 dkg pieczeni wołowej
  • 20 dkg surowego wędzonego boczku
  • 18 g soli peklowej na każdy kg mięsa (wg mnie to o połowę za dużo następnym razem dam mniej)
  • pieprz,
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok 800 ml wody
  • przyprawy wg uznania ja dałam po szczypcie: czosnek granulowany, gałka muszkatołoweja, majeranek, gorczyca mielona, jałowiec mie
Składniki