Mielonka domowa

Mielonka domowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Z przepisu wychodzi 8 słoików 500 ml

Składniki

  • 2 kg karkówki
  • 700 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki soli
  • Garść świeżej bazylii

Przygotowanie

  1. Z karkówki wykroić ½ kg chudego mięsa i pokroić w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszać z karkówką. Dodać starty na małych oczkach czosnek ,wymieszać i odstawić. Pozostałe mięso zemleć na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodać mielone ,posiekaną cebulę ,pieprz ,sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobić i wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia wygotować słoiki a każdą nakrętkę natrzeć wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygną ,włożyć do nich surowe mięso ,pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso jak najmocniej ubić.
    Do garnka włożyć czystą ścierkę ,ustawić na niej słoiki i zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Gotować 3 godziny od momentu wrzenia ,następnie słoiki mocno dokręcić i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie gotować słoiki 1 ½ godziny i włożyć do lodówki.

Komentarze do przepisu (13)

Konto usunięte 08 listopada 2013
super jedzonko:)
taura 09 listopada 2013
Wspaniałe!
Wiech_K 09 listopada 2013
To lubię!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg karkówki
  • 700 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki pieprzu mielonego
  • 3 łyżki soli
  • Garść świeżej bazylii
Składniki