Maślane rogale z makiem

Maślane rogale z makiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: zewaewa
Na śniadanie idealne są takie rogaliki.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 400 g masła
  • 1 łyżka soli ( płaska )
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szk mleka
  • 3 jajka + 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak suchy

Przygotowanie

  1. Do miseczki włożyć drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło, dodać 3 jajka, wlać mleko i wyrośnięty zaczyn. Pomagając sobie mikserem połączyć składniki a potem wyjąć ciasto na blat i zagnieść je aby było gładkie. Ciasto położyć w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie przebić ciasto, znowu lekko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła i radełkiem pociąć na osiem trójkątów. Ciasto zwijać w rogale zaczynając od szerszej części tak aby końcówka była podwinięta pod rogal. Rogale układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Rogale zostawić do podrośnięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 -30 minut. Upieczone rogale lekko przestudzić.

Składniki
  • 1 kg mąki pszennej typ 500
  • 400 g masła
  • 1 łyżka soli ( płaska )
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szk mleka
  • 3 jajka + 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak suchy
Składniki