Maślane bułeczki

Maślane bułeczki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Steve
Puszyste, smaczne bułeczki maślane, które smakują zarówno z dżemem, jak i z żółtym serem ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier drobny 2 łyżki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 15 g
  • mleko 3/4 szklanki
  • masło 100 g
  • jajka 1 szt
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko `1-2 łyżki

Przygotowanie

  1. Mleko z masłem podgrzewać, stale mieszając, by masło się rozpuściło. Drożdże skruszyć do miski i zasypać cukrem, poczekać, aż się rozpuści. Następnie wlać kilka łyżek ciepłego mleka i dodać kilka łyżek mąki, zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min. Do wyrośniętego zaczynu dodać jaja, sól, resztę mleka i mąki. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.

  2. Gotowe ciasto podzielić na ok. 10 równych części. Uformować podłużne bułeczki, przenieść na blachę i odczekać 15 min. Potem ukośnie naciąć i posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp.180 stopni przez ok.20 min.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

alutka50 27 kwietnia 2017
śliczności! sztuka tak ładnie uformować
zabecka 28 kwietnia 2017
Wyglądają bardzo apetycznie!
Konto usunięte 28 kwietnia 2017
Pięknie zrumienione zdecydowanie zachęcają do zjedzenia ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • cukier drobny 2 łyżki
  • sól 1 1/2 łyżeczki
  • drożdże świeże 15 g
  • mleko 3/4 szklanki
  • masło 100 g
  • jajka 1 szt
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko `1-2 łyżki
Składniki