Marchewkowa pasta do kanapek

Marchewkowa pasta do kanapek
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Ciekawa propozycja na urozmaicenie śniadania. Pyszna pasta z pieczonej marchewki. Jest bardzo szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem

Składniki

  • marchewki 3 duże
  • oliwa (u mnie olej a orzechów arachidowych)
  • sezam 2 pełne łyżki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie

  1. Marchewkę należny najpierw obrać i pokroić na mniejsze kawałki (ok, 2 cm). Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego i polać ją oliwą, dokładnie wymieszać.

  2. Piec ok. 45 min (aż marchewka będzie miękka i delikatnie przyrumieniona) w temp. 200°C.

    W tym czasie na suchej patelni uprażyć sezam do lekkiego zarumienienia.

    Upieczoną marchewkę, uprażony sezam sól, pieprz i słodką paprykę zmiksować blenderem i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej i delikatnej pasty.

    Pastę można przechowywać w lodówce kilka dni. Mozna dodawać do niej ulubione dodatki takie jak np. suszone pomidory, ziarna słonecznika, pestki dyni, czosnek... Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 12 października 2016
Fajny zamiennik tłuszczy:)
GREGORHSPEED 13 października 2016
Super! <3
sereberko80 15 października 2016
dziekuję :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • marchewki 3 duże
  • oliwa (u mnie olej a orzechów arachidowych)
  • sezam 2 pełne łyżki
  • sól, pieprz, słodka papryka
Składniki