Marchewka po koreańsku

Marchewka po koreańsku
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Chrupiąca marchewka o oryginalnym smaku. Szybkie śniadanie, gotowe w kilkanaście minut. Wystarczy rano wyjąć z lodówki.

Składniki

  • marchew 600 g
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
  • 6 łyżek oleju rzepajowego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3-4 łyżki sezamu

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy ze skórki, potem obieraczką kroimy w długie paski.
    Do startej marchwi dodajemy przyprawy ( bez oleju ), mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew i podgrzewany kilka minut, mieszając.
    Przekładamy do słoika, jak przestygnie , zakręcamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub całą noc.
    Pyszne śniadanie gotowe.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 28 listopada 2021
Świetny pomysł na lekkie danie:)
Wanessa 30 listopada 2021
Super
fafiatko 01 grudnia 2021
Ale pysznie doprawiona!
Składniki
  • marchew 600 g
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki octu jabłkowego lub ryżowego
  • 6 łyżek oleju rzepajowego
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3-4 łyżki sezamu
Składniki