Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi manty to klasyczne domowe danie rozpowszechnione od Turcji, przez Kaukaz, aż po Środkową Azję. Turcy i Uzbecy nazywają je „manti”, Rosjanie i Kirgizi „manty”, zaś Persowie i Tadżykowie „mantu.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 863
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2327
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1596
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 185
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 130
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 863
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2327
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1596
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 185
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 130
Składniki
Farsz. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać szpinak, starty czosnek i przesmażyć mieszając. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy przyprawy, jeszcze chwilę przesmażamy.
Kiedy przestygnie mieszamy z pokruszonym serem i jeszcze raz sprawdzamy smak. Ciasto. W mikserze wyrabiamy ciasto. Zaczynamy od wymieszania mąki z jajkami i olejem. Następnie wąską strużką dolewamy mleko, ciasto powinno być zwarte. Przykrywamy i zostawiamy je na kwadrans, by odpoczęło.
Następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy oprószając je mąką, by się nie kleiło. Wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki , obręczy o średnicy 9-10 cm. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz. Najpierw kółko z ciasta składamy na pół, ale łączymy palcami tylko górę Potem sklejamy boki tak, żeby powstały cztery łapki. Łapki sklejamy ze sobą, żeby powstała różyczka. Gotujemy w garnku na parze około 20 minut.
Podajemy z masłem szałwiowym.