Makaron ze szpinakiem po włosku

Makaron ze szpinakiem po włosku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Szybka włoska potrawa, idealna na śniadanie i kolację.

Składniki

  • makaron 160 g
  • młody świeży szpinak 180 g
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • płatki parmezanu 50-60 g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy
  • oregano, suszony czosnek

Przygotowanie

  1. Pomidorki kroimy na pół.
    Oczyszczony i osuszony szpinak przesmażany na 2-3 łyżkach oleju.
    Smażymy kilka minut, przyprawiamy, solą, pieprzem cytrynowym i czosnkiem.
    Zeszklony szpinak zdejmujemy na sitko, olej zostawiamy na patelni.
    Na gorącą patelnię kładziemy połówki pomidorków, oprószamy solą, pieprzem i króciutko smażymy ( tak żeby nie popękały ).
    Pomidorki przekładamy do szpinaku.



  2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Szpinak i pomidorki delikatnie mieszamy z gorącym makaronem, możemy jeszcze chwilkę potrzymać na gazie.
    Wszystko przekładamy na talerze i posypujemy płatkami parmezanu.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 26 lipca
Przepyszna,uielbiam szpinak:)
fafiatko 26 lipca
Prosto a jak smacznie!
Składniki
  • makaron 160 g
  • młody świeży szpinak 180 g
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • płatki parmezanu 50-60 g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny i cytrynowy
  • oregano, suszony czosnek
Składniki