Łopatka wieprzowa z szynkowaru

Przepis dnia 2017-09-16
Łopatka wieprzowa z szynkowaru
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wbrew pozorom, pozorom wbrew przygotowanie własnej wędliny nie jest trudne czy tez pracochłonne. Przede wszystkim warto pamiętać, że smak sami nadajecie. To jest w tym wszystkim najlepsze, i to że wiecie co macie na chlebie.

Składniki

  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej
  • majeranek
  • Marynata:
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie

  1. Marynata:
    Wodę zagotowujemy z przyprawami, odstawiamy do wystygnięcia.

    Mięso myjemy, traktujemy nakłuwaczem do mięsa, zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

    Po tym czasie wyjmujemy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem, obtaczamy w majeranku i wkładamy do folii, przekładamy do szynkowaru.

    Gotujemy przez 90 min w temperaturze 75°C.

    Studzimy.

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 02 września 2017
Świetne mięsko...tak się zbieram do zakupu szynkowara i nie mogę się zebrać:)
Facet_w_kuchni 04 września 2017
To jest to :-)
Od dłuższego czasu nie kupujemy gotowych wędlin. Zrobione samemu smakują zupełnie inaczej... Czytaj całość »
To jest to :-)
Od dłuższego czasu nie kupujemy gotowych wędlin. Zrobione samemu smakują zupełnie inaczej <3
I spokojnie wytrzymują tydzień półtora w lodówce. Bez konserwantów!!!
Futka 04 września 2017
Przepyszna <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1-1,2 kg łopatki wieprzowej
  • majeranek
  • Marynata:
  • 2 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
Składniki