Łatwy pszenny chleb na zakwasie

Łatwy pszenny chleb na zakwasie
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ethela
Idealny dla początkujących piekarzy.Mieszamy,wyrasta,pieczemy.I koniec:-)

Składniki

  • mąka pszenna(najlepiej chlebowa,ale może być dowolna), 500 g.
  • aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
  • letnia woda, 300 g.
  • świeże drożdże, 5 g.
  • sól, 1 płaska łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki mieszamy[najlepiej mikserem(końcówki haki)].Ciasto będzie dosyć gęste.

  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz.(ciasto znacznie zwiększy objętość).

  3. Przekładamy ciasto do dużej keksówki(28-30 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Spryskujemy/smarujemy oliwą i posypujemy lekko mąką.Odstawiamy na 1 godz.,żeby wyrosło.

  4. Piekarnik rozgrzewamy do 210st.C i pieczemy chleb 45-50 min.

  5. Smacznego:-)

  6. Przepis pochodzi z blogu PRACOWNIA WYPIEKÓW

Składniki
  • mąka pszenna(najlepiej chlebowa,ale może być dowolna), 500 g.
  • aktywny zakwas żytni(dokarmiony 12 godz. wcześniej), 150 g.
  • letnia woda, 300 g.
  • świeże drożdże, 5 g.
  • sól, 1 płaska łyżeczka
Składniki