Lane kluski na mleku

Lane kluski na mleku
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Kluski lane na mleku mają swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja osobiście je uwielbiam. Nierozerwalnie kojarzą mi się z dzieciństwem i moją mamą.

Składniki

  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka rozm. L
  • 1,5 l. mleka

Przygotowanie

  1. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i lejącą się masę.

    Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującego się mleka. Delikatnie mieszałam w tym czasie łyżką, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta.

    Zagotowałam na krótko całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.


  2. Notatki:

    * ciasto nie może być za rzadkie, bo zagęści tylko mleko

    * mieszać delikatnie ciasto w gotującym się mleku, bo im szybciej się miesza to ciasto rozdrabnia się i nie uzyskamy kształtu lanych klusek

    * ja lubię sól do takiej potrawy, jeśli ktoś lubi może osłodzić

    * ilość mąki zależy od wielkości jajek, ja często gotuję z jajek wiejskich a te bywają dużo większe niż ze sklepu, średnio wypada 2 łyżki mąki na 1 jajko

Komentarze do przepisu (3)

SlodkoSlodka83 30 maja 2019
Ja od czasu do czasu lubię zjeść taką zupkę :-)
pelen_brzuszek 30 maja 2019
takich nie jadłam jeszcze :)
Maudie 30 maja 2019
Uwielbiam :)
Składniki
  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka rozm. L
  • 1,5 l. mleka
Składniki