Kurczak z zielonym pieprzem z szynkowaru

Kurczak z zielonym pieprzem z szynkowaru
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Maloni
Domowa wędlina z szynkowaru - wiemy, co jemy:)

Składniki

  • 75 dkg piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki soli peklowej
  • czubata łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • 4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, połowę drobno pokroić, połowę zemleć w maszynce na grubych oczkach.

    Do miski włożyć mięso i resztę składników, bardzo starannie wymieszać (kilka minut).

    Szynkowar wyłożyć specjalnym woreczkiem, przełożyć do niego masę mięsną, dobrze ugniatając.

    Górę woreczka ciasno zwinąć i uzbroić szynkowar. Schować do lodówki na co najmniej 24 godziny.

  2. Wyjąć szynkowar z lodówki i zostawić na co najmniej godzinę w temperaturze pokojowej.

    Na dno wysokiego garnka włożyć ściereczkę, postawić na niej szynkowar. Do garnka wlać wrzącą wodę, tak żeby sięgała ok. 1 cm poniżej krawędzi szynkowaru.

    Parzyć w stałej temperaturze 90 stopni przez 1,5 godziny. W razie potrzeby dolać trochę wody.

    Ostrożnie wyjąć szynkowar z garnka i wystudzić w zimnej wodzie.

    Otworzyć szynkowar, nadmiar płynu wlać do miseczki - po stężeniu powstanie pyszna galaretka. Miseczkę i szynkowar wstawić na noc do lodówki - rano świeża domowa wędlinka będzie jak znalazł na kanapki.

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 07 stycznia
Super:)
KulinarnaChwila 07 stycznia
Super:)
SprytnaChochla 07 stycznia
Wygląda smakowicie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 75 dkg piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki soli peklowej
  • czubata łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • 4 łyżki zimnej wody
Składniki