Kurczak z indykiem w golonce

Kurczak z indykiem w golonce
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
pyszotka :)

Składniki

  • 1 golonka z kością
  • 4 ćwiartki z kurczaka (udka)
  • 1 kg udźca z indyka bez kości (u mnie tzw gulaszowe z indyka)
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka przyprawy gyros

Przygotowanie

  1. W litrze wody zagotować sól, sól peklową, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie. Mięso umyć i przełożyć do miski, w której będzie leżakować. Do wody z przyprawami dolać zimnej wody i zalać mięso tak żeby całe było przykryte, na wierzchy położyć talerz i czymś obciążyć, żeby mięso nie wypłynęło. Odstawić w chłodne miejsce na 6-7 dni, codziennie jednak mieszając żeby mięso było równomiernie zapeklowane.
    Mięso umyć.
    Z golonki wyciąć kość jednak skóry nie odcinać. Gdy golonkę położymy na desce do krojenia to połowę mięsa zostawiamy a resztę odcinamy od skóry, jednak skórę zostawiamy.
    Udka pozbawić kości i skóry.
    Udziec z indyka pokroić na kawałki ale niezbyt drobne.
    Golonkę ze skórą przekładamy do prostokątnego szynkowara (tą część skóry kładziemy tak żeby później była na wierzchu), posypujemy przyprawą gyros i układamy kolejno kurczaka, indyka i posypujemy na końcu przykrywamy skórą z golonki kładziemy liść laurowy i zamykamy szynkowar.
    A w okrągłym szynkowarze również wkładamy mięso odcięte ze skóry golonki, przyprawa gyros, mięso z indyka i kurczaka, na wierzchu liść laurowy i zamykamy.
    W garnku na dnie położyć ściereczkę wstawić szynkowar, uzupełnić wodą i gotować.
    Szynkowary gotować w 80 stopniach przez 2 godziny. Następnie odstawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Gotową wędlinkę wyjąć z szynkowara i zajadać :)
    Smacznego

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 16 lutego 2014
Tak smakowicie wyglądającej wędliny to ja jeszcze nie widziałam :)
Widzę, że u Ciebie to produkcja na... Czytaj całość »
Tak smakowicie wyglądającej wędliny to ja jeszcze nie widziałam :)
Widzę, że u Ciebie to produkcja na większą skalę :) pozdrówka :)
Konto usunięte 17 lutego 2014
wspaniałości,aż mi ślinka cieknie:):)
EwaXXX124 20 lutego 2014
Nic dodać nic ują tylko próbować .
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 golonka z kością
  • 4 ćwiartki z kurczaka (udka)
  • 1 kg udźca z indyka bez kości (u mnie tzw gulaszowe z indyka)
  • 1 łyżka soli peklowej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka przyprawy gyros
Składniki