Kurczak wędzony (połówki lub ćwiartki)

Kurczak wędzony  (połówki lub ćwiartki)
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: drNowak
Obok kiełbas i szynek, czasami wędzę kurczaka. Najlepszy jest do tego kurczak zagrodowy lub z wolnego wybiegu. Najlepiej by był tłusty, bo wtedy nie wyschnie w trakcie wędzenia.

Składniki

  • Kurczak zagrodowy ok.1-1,5 kg
  • Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg mięsa, Liść lubczyka (3-4 szt.), Liść selera (3-4 szt.), Marchew (2 szt.), Seler korzeń (1/2 szt.

Przygotowanie

  1. 1. Ponakłuwać kurczaka by lepiej się zapeklował.

  2. 2. Przygotować wywar warzywno-ziołowy ok. 2 l wody - zagotować.
    Do wrzątku włożyć połówki kurczaka i gotować do osiągnięcia w filecie min. 75 st. C. Wywaru nie solić.

  3. 3. Wyjąć kurczaka i włoszczyznę.
    4. Do wywaru dodać peklosól i cukier
    5. Kurczaka włożyć do zalewy

  4. 6. Odstawić w chłodne miejsce (max. 10 st. C) na 2-3 dni (peklowanie mokre).

  5. 7. Kurczaka wyjąć, opłukać
    7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

  6. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę. Osuszyć ok. godziny.
    2. Wędzić ok.2-3 h w temp. ok. 40-50 st. C

    Niestety w trakcie wędzenia rozpadła się połówka i mamy ćwiartki....

  7. Parzenie:
    1. Zagrzać wodę do 75 st. C
    2. Włożyć wędlinę i parzyć ok. 20 min.

    3. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.

  8. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 29 lipca 2019
Smak wedzonego drobiu jest obledny, ja nie obgotowuje tylko pod koniec wedze na cieplo. chyba ze tego potrzebuje, to... Czytaj całość »
Smak wedzonego drobiu jest obledny, ja nie obgotowuje tylko pod koniec wedze na cieplo. chyba ze tego potrzebuje, to obgotowuje po wedzeniu.
Składniki
  • Kurczak zagrodowy ok.1-1,5 kg
  • Przyprawy: Sól peklowa 20g /kg mięsa, Liść lubczyka (3-4 szt.), Liść selera (3-4 szt.), Marchew (2 szt.), Seler korzeń (1/2 szt.
Składniki