kukurydziane placuszki

kukurydziane placuszki
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też lekką kolację. Świetnie sprawdzą się z owocami, nutellą, powidłami czy cukrem pudrem.

Składniki

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka , 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól oraz cynamon. Dokładnie wszystko mieszamy i dolewamy mleko. Całość ponownie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż naleśnikowe. Patelnię smarujemy lekko tłuszczem i na rozgrzaną nakładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy z obydwóch stron po 1-2 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 14 stycznia 2018
Super te Twoje placuszki:)
Składniki
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka , 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • szczypta soli
Składniki