Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą.

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: babeczka35
Dzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół małej łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • Nadzienie:
  • 6 dużych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki ( foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i studzimy.

  2. Nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka, smażymy mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jajecznicę zdejmujemy z ognia, dodajemy dokładnie odsączonego tuńczyka i delikatnie mieszamy.

  3. Podanie: Do kruchych tartaletek nakładamy jajecznicę i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
    Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.

Komentarze do przepisu (4)

franekG 26 czerwca 2018
białkowa bomba, a wyjdzie z takim rozdrobnionym tuńczykiem czy nie bardzo??
babeczka35 27 czerwca 2018
Wyjdzie :)
franekG 08 lipca 2018
super dziękuję, miałem chyba princes pod ręką i muszę powiedzieć że weeknedowe śniadanko wyszło królewski ;))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół małej łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • Nadzienie:
  • 6 dużych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
Składniki