Krakowskie śniadanie

Przepis dnia 2014-11-21
Krakowskie śniadanie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Obwarzanki... zdarza się, że kupię ich więcej niż zjem i wtedy leżą sobie cichutko w kuchni. Nieświeże są niestety mniej apetyczne i dlatego ostatnio postanowiłam jakoś je ulepszyć. Wyszło bardzo smaczne śniadanko polsko- włoskie.

Składniki

  • obwarzanki 2- 3 szt
  • ser mozzarella 100g
  • ser żółty 100g
  • ostra mielona papryka, suszona bazylia
  • masło 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • suszona bazylia 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany
  • mix sałat (szpinak baby, rukola, roszponka)
  • pomidorki koktajlowe 10- 15 sztuk

Przygotowanie


  1. Obwarzanki przekroić w poprzek, tak aby z każdego powstały dwa okręgi, posmarować masłem. Ser żółty i mozzarellę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć naprzemiennie na obwarzankach. Ser posypać papryką i bazylią. Tak przygotowane grzanki piec w piekarniku o temperaturze 150 stopni, do momentu rozpuszczenia sera.
    W czasie pieczenia przygotować sałatkę. Mix sałat opłukać pod wodą, osączyć na sicie. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, czosnkiem granulowanym oraz suszoną bazylią.
    Osuszoną sałatę wrzucić do miski, skropić przygotowanym sosem, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych.
    Jeżeli obwarzankowe zapiekanki są gotowe, nakładamy po jednej na talerz, do środka wkładamy porcję sałaty.

  2. Uwaga: U mnie sałatka jest wegetariańska, ale można wzbogacić ją o kawałki smażonego kurczaka.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (16)

Futka 18 listopada 2014
Smaczne śniadanko - energia na dobry początek dnia :)
mufinka 19 listopada 2014
Mniam! A przy tym jak pięknie! :)))
Konto usunięte 19 listopada 2014
powaliłaś mnie Beatko na kolana,nigdy bym nie wpadł na taki pomysł co zrobić ze zeschniętych obważanków... Czytaj całość »
powaliłaś mnie Beatko na kolana,nigdy bym nie wpadł na taki pomysł co zrobić ze zeschniętych obważanków hahaa
Super pomysł,dziękuję za podpowiedz:):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • obwarzanki 2- 3 szt
  • ser mozzarella 100g
  • ser żółty 100g
  • ostra mielona papryka, suszona bazylia
  • masło 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • ocet balsamiczny 3 łyżeczki
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • suszona bazylia 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany
  • mix sałat (szpinak baby, rukola, roszponka)
  • pomidorki koktajlowe 10- 15 sztuk
Składniki