Korzenne ciasteczka owsiane

Korzenne ciasteczka owsiane
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Ciasteczka owsiane - nieco zdrowsza alternatywa słodyczy. Szczególnie, że moja nastolatka z I. i II. śniadań uznaje jedynie kanapkę z Nutellą. A w przypadku tych ciastek - duża wartość energetyczna, sporo błonnika i sporo węglowodanów (w tym cukru) zapewni jej funkcjonowanie do obiadu. W dodatku ciastka zrobione są z pełnoziarnistej mąki, co daje jeszcze dodatkowo znaczną porcję witamin i minerałów.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • spory kawałek kory cynamonowej (lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku)
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren kardamonu (ćwierć łyżeczki zmielonego)
  • kostka (20 dag) miękkiego masła
  • czubata szklanka brązowego cukru
  • 4 - 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • ok. 30 dag płatków owsianych
  • garść suszonych moreli (posiekanych)
  • 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny
  • ok. 10 dag posiekanych orzechów (u mnie 2/3 włoskich i 1/3 pistacji)

Przygotowanie

  1. Zmielone przyprawy korzenne, sól, sodę i obie mąki wymieszaj dokładnie w misce.

  2. Masło z cukrem i miodem utrzyj na gładką masę.
    Do utartej masy dodawaj pojedynczo jajka i dalej ucieraj.

  3. Dodawaj partiami mąkę i mieszaj na małych obrotach, aż całość będzie gładka.

  4. Dodaj płatki owsiane i dokładnie wymieszaj łopatką.

  5. Dodaj morele, żurawinę i orzechy i znowu dokładnie wymieszaj.

  6. Wymieszane ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 6 godzin, aż cała masa się zwiąże.

  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra - dół).
    Masę wykładaj łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każą łyżkę masy lekko rozpłaszcz. Pamiętaj o odstępach - ciastka w trakcie pieczenia trochę się rozpłyną.

  8. Piecz ok. 15 - 20 minut, aż lekko zbrązowieją. Wystudź na kratce kuchennej.

  9. Ciastka w szczelnie zamkniętej puszce możesz przechowywać kilka dni.

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 28 marca 2014
super ciacha, wszystko w nich na właściwym miejscu, będę piekła :)
beeatka88 28 marca 2014
chyba musza pieknie pachniec.
Konto usunięte 29 marca 2014
Muszę byc pyszne
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka soli
  • spory kawałek kory cynamonowej (lub 2 łyżeczki cynamonu w proszku)
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren kardamonu (ćwierć łyżeczki zmielonego)
  • kostka (20 dag) miękkiego masła
  • czubata szklanka brązowego cukru
  • 4 - 5 łyżek miodu
  • 2 jajka
  • ok. 30 dag płatków owsianych
  • garść suszonych moreli (posiekanych)
  • 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny
  • ok. 10 dag posiekanych orzechów (u mnie 2/3 włoskich i 1/3 pistacji)
Składniki