Sposób wykonania:
W pierwszej miseczce mleko kokosowe i mleko krowie wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii.
Do drugiej miseczki wsypać mąkę, cukier, sól, wiórki kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać.
Suche składniki połączyć z mokrymi i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, powinno być dokładnie wyrobione, więc trochę trzeba się napracować.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte podzielić na 12 części a następnie z każdej rolować wałek o długości 35 – 38 cm.
Każdy wałek zwinąć w ślimaka.
Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy bułeczki podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.
Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni C.
Po wyjęciu wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (3)