Kokosowe bułeczki

Kokosowe bułeczki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Baladynka
Są niezwykle delikatne i aromatyczne, dosyć długo zachowują swoją świeżość. Polecam :-)

Składniki

  • 115 ml kokosowego mleka z puszki
  • 115 mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 g ( 1 łyżeczka ) suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • Dodatkowo do posmarowania bułeczek:
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
    W pierwszej miseczce mleko kokosowe i mleko krowie wymieszać z roztrzepanym jajkiem i ekstraktem z wanilii.

    Do drugiej miseczki wsypać mąkę, cukier, sól, wiórki kokosowe i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Suche składniki połączyć z mokrymi i całość dokładnie wyrobić na gładkie, jednolite ciasto, powinno być dokładnie wyrobione, więc trochę trzeba się napracować.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

    Wyrośnięte podzielić na 12 części a następnie z każdej rolować wałek o długości 35 – 38 cm.
    Każdy wałek zwinąć w ślimaka.

  2. Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

  3. Gdy bułeczki podrosną, nasmarować je rozpuszczonym masłem i posypać cukrem.

    Blachę z bułeczkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 220 stopni C.

    Po wyjęciu wystudzić na kratce.

    Smacznego :-)

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2013/11/kokosowe-bueczki.html

Komentarze do przepisu (3)

Ewaaa 23 listopada 2013
pychotki, uwielbiam takie drożdżówki :)
BEATA1978 27 listopada 2013
Bardzo lubię kokosowe ciasta a mój mąż jeszcze bardziej. Ten przepis na bułeczki jest super :)
BEATA1978 13 stycznia 2014
W końcu upiekłam bułeczki. Wyszły przepyszne. Dziękuję za przepis :-)
Składniki
  • 115 ml kokosowego mleka z puszki
  • 115 mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 25 g wiórków kokosowych
  • 40 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 g ( 1 łyżeczka ) suchych drożdży lub 8 g świeżych
  • Dodatkowo do posmarowania bułeczek:
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
Składniki