Kluski pszenne na mleku

Kluski pszenne na mleku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zdrowo i smacznie.

Składniki

  • otręby pszenne 25 dag
  • mąka 5 dag
  • Jajo kurze 2 szt
  • Mleko 1,5 litra
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Zagotować szklankę mleka, zalać otręby, dodać trochę wody i odstawić do napęcznienia. Następnie wsypać mąkę, jajka i przyprawy do smaku, po czym wyrobić ciasto. Zagotować wodę kłaść łyżką kluseczki, ugotować i odcedzić. Resztę mleka ugotować, zalać kluseczki i doprawić w razie potrzeby. Pysznie smakują również ze świeżymi ziołami z dodatkiem oliwy.

Składniki
  • otręby pszenne 25 dag
  • mąka 5 dag
  • Jajo kurze 2 szt
  • Mleko 1,5 litra
  • sól i cukier do smaku
Składniki