Klasyczne pankejki z syropem klonowym

Klasyczne pankejki z syropem klonowym
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek od pankejków polanych syropem klonowym. Uwielbiane u mnie w domu i często goszczące na naszym stole. Ciepłe, delikatne i puszyste w środku, a po bokach chrupiące idealnie komponują się z pysznym syropem klonowym.

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany o waniliowym smaku
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • margaryna do smażenia
  • syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, serek homogenizowany, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

  2. Wszystko dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy.

  3. Ciasto powinno mięć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste można dodać troszkę mleka.

  4. Na patelni rozgrzewamy margarynę. Na rozgrzaną margarynę nakładamy łyżką porcję ciasta.

  5. Placuszki pieczemy na złoto-brązowy kolor z jednej i z drugiej strony.

  6. Pankejki po upieczeniu układamy w stosik.

  7. Całość polewamy syropem klonowym. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (14)

fafiatko 06 kwietnia 2018
Przydalby sie na sniadanie :) wygladaja smakowicie :)
pelen_brzuszek 06 kwietnia 2018
Jakie apetyczne :)
Nevermore 06 kwietnia 2018
Nie ma to, jak dobre jedzonko, ale nie koniecznie rano ;)
Pycha :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany o waniliowym smaku
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • margaryna do smażenia
  • syrop klonowy
Składniki