Klasyczne gofry

Klasyczne gofry
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Przepis na klasyczne, chrupiące gofry

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1/4 szklaki oleju

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek- białka przełożyć do metalowej lub szklanej miski, żółtka do większej miski w której będziemy robić ciasto.
    Białka ubić na pianę
    W 3 misce zmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
    Do żółtek dodać cukier, zmiksować, dodać olej, wodę i mleko i miksować na wolnych obrotach.
    Przesypać mąkę, zmiksować.
    Łyżką dodać połowę piany z białek, zmieszać delikatnie, dodać resztę i wmieszać w ciasto.
    Piec w gofrownicy wysmarowanej tłuszczem ok 7 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 03 grudnia 2019
Zawsze lubiłam gofry:)
wjosna 04 grudnia 2019
ciężko ich nie lubić:)
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1/4 szklaki oleju
Składniki