1. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm).
2. Do łopatki dodać peklosól i 1 łyżeczkę pieprzu czarnego.
3. Wymieszać i odstawić do lodówki na 12h (peklowanie).
4. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę, część można na większych wtedy na przekroju będą widoczne skwarki.
5. Dodać przyprawy i wodę oraz słoninę.
6. Jelita namoczyć w letniej wodzie (ok. 0,5h).
7. Mieszać ok. 10 min., nadziewać jelita, podzielić na pętle lub batony i następnie je ponakłuwać.
8. Osadzać przez noc w temperaturze pokojowej.
Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć kiełbasy
2. Osuszyć je ok. 1 godziny.
3. Wędzić ok. 4 h w temp. 60 st. C lub do 6h w temp. 40 st. C. Pod koniec wędzenia podłożyć drewno jałowca.
Parzenie:
1. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy
2. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.
Dosuszanie: Powiesić w ciepłym przewiewnym miejscu na min. 1 tydzień (max 2 tyg.). Zakańczam dosuszanie jak z kiełbas zaczyna kapać tłuszcz i są twarde.
Można je zrobić także jako batony...
Komentarze do przepisu (3)