1. Jelita namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 min. Jeżeli chcemy zrobić małe kiełbaski („batony” o długości ok. 10cm) będziemy potrzebowali więcej jelita niż na długie kiełbasy np. długości ok. 15-16 cm.
2. Łopatkę zmielić na średnich oczkach (4,5mm).
3. Słoninę zmielić na małych oczkach (3mm) na pastę.
4. Dodać przyprawy i wodę.
5. Mieszać ok. 10 min. najlepiej robotem kuchennym (hakiem), spróbować farsz (tak, tak). Jeśli jest za słony nie ma się co przejmować, gdyż sól ucieknie nam do wody podczas parzenia i późniejszego odgrzewania. Ale pozostałe przyprawy musi być czuć. Wedle gustu. Jeśli ktoś woli więcej czosnku – proszę dodać jeszcze 2 ząbki, my lubimy pieprzne i mocno majerankowe, więc tych przypraw nie żałuje.
6. Nadziewać jelita i następnie je ponakłuwać.
7. Palcami zdusić jelita by uformować kiełbaski na dowolną długość (my lubimy małe, krótkie).
8. Skręcić kiełbaski na dowolną długość (my lubimy małe, krótkie).
9. Osadzać przez noc w lodówce.
10. Nagrzać wodę by była ciepła (50-60 st. C) i wkładać kiełbasy (nie może być za gorąca bo kiełbasy pękną).
11. Jak woda osiągnie 75 st. C rozpocząć parzenie ok. 20min.
12. Wylać na sitko, przepłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
13. Przechowywać w lodówce kilka dni lub zamrozić.