Kasza gryczana na mleku to propozycja na smakowity początek dnia. Jest to rodzaj pewnej zupy mlecznej. A tak naprawdę jej odpowiednik z lat 20.Ta zupka mleczna jaką nie wątpliwie jest kasza gryczana na mleku to taki ukłon w stronę naszych babć. Przecież one przygotowywały pyszne i sycące dania właśnie z tego co miały pod ręką. Kasza gryczana spokojnie może stanowić zamiennik klasycznych płatków owsianych.
Składniki
woda 500 ml
mleko 3,2% 250 ml
kasza gryczana 200 g
miód 100 g
Reklama
Przygotowanie
Mleko zagotowujemy z miodem. Wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy woreczki z kaszą gryczaną. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Studzimy. Kaszę umieszczamy w miseczce. Zalewamy ciepłym mlekiem. Podajemy od razu.