Karczek

Karczek
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
karczek wyszedł pyszniutki, ale najlepsza to ta galaretka co się zrobiła wkoło :) mniam

Składniki

  • 1,3 kg karczku
  • 10-15 g soli peklowej

Przygotowanie

  1. Karczek umyć. Sól peklową rozpuścić w wodzie. Karczek umieścić w misce i zalać solanką, odstawić na 48h w chłodne miejsce.
    W garnku podgrzać wodę do temperatury 80 stopni. Karczek włożyć do woreczka foliowego (był w zestawie z szynkowarem) włożyć do szynkowaru, woreczek zakręcić i docisnąć wieczkiem ze sprężyną dociskową, zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Gotować w 80 stopniach 2 godziny. Wystudzić szynkowar, wstawić do lodówki najlepiej na noc i wspaniała wędlinka będzie w sam raz na śniadanie :) Smacznego

  2. W ten sam sposób zrobiłam szynkę.

Komentarze do przepisu (15)

Konto usunięte 10 listopada 2013
Co za smakowity baleronik, coś czuję, że już nie kupisz więcej gotowych wędlin.
Zaraz wejdę na allegro i... Czytaj całość »
Co za smakowity baleronik, coś czuję, że już nie kupisz więcej gotowych wędlin.
Zaraz wejdę na allegro i rozejrzę się za tym wspaniałym urządzeniem.
taura 10 listopada 2013
Jestem mega zwolenniczką wędlin własnej roboty. Wielkie brawa, wygląda wspaniale :)
Ewaaa 10 listopada 2013
bosz, ja też zaraz pooglądam jak to cenowo wygląda, przeboskie ! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,3 kg karczku
  • 10-15 g soli peklowej
Składniki